Cancerul biliar. Tot ce trebuie sa stii despre cancerul veziculei biliare


Cancerul veziculei biliare este un cancer relativ rar intalnit, cu o frecventa semnificativ mai mare in randul femeilor comparativ cu barbatii.

Cancerul vezicii biliare are puține simptome până când ajunge în stadiu avansat.

Rata de supravietuire este variabila si este influentata de diversi factori dintre care esential ramane stadiul clinic. Din pacate, majoritatea cancerelor veziculare cancerul biliar diagnosticate in stadii avansate sau metastatice ceea ce face ca supravietuirea la 5 ani sa scada dramatic.

cancerul biliar

Prezenta pietrelor la nivelul veziculei biliare reprezinta cea mai frecventa afectiune digestiva. In general, atunci cand se evidentiaza polipi la nivelul veziculei si mai ales cand acestia au dimensiuni de peste 1 centimetru, se recomanda colecistectomia in scop profilactic - varsta, in general cancerul vezicular este apanajul varstelor inaintate - sexul, frecventa aproape dubla la femei comparativ cu barbatii - istoricul familial de cancer vezicular sau de cale biliara - fumatul Simptomatologie In cazuri relativ rare pacientii nu prezinta nici un fel de simptomatologie cancerul biliar.

Această formă prezintă două aspecte: segmentar şi difuz. Forma nodulară este surprinsă frecvent în stadii de nerezecabilitate deoarece are tendinţa la o extensie rapidă în cadrul evoluţiei tumorale.

Nu de putine ori, in situatii incipiente de boala, cancerul vezicular este o descoperire intamplatoare intraoperatorie. O serie de investigatii imagistice pun un diagnostic de probabilitate. Printre acestea examenul Computer Tomograf, Rezonanta Magnetica Nucleara  sau examenul PET Tomografia cu Emisie de Pozitroni evidentiaza leziunea masurabila de la nivelul veziculei biliare si apreciaza extensia bolii stadiul bolii.

20 TUMORES DE VIA BILIAR

Ecoendoscopia sau Colangiografia endoscopica retrograda ERCP sunt proceduri imagistice complementare care ajuta la identificarea formatiunii veziculare si ghideaza procedurile de biopsie. Laparoscopia reprezinta o metoda de vizualizare directa a cavitatii abdominale si respectiv a cancerul biliar biliare. Reprezinta probabil cea mai frecventa procedura minim invaziva cu scop diagnostic.

Simptomele cancerului vezicii biliare

Pe aceasta cale se practica cele mai frecvente biopsii cancerul biliar veziculei biliare. In cazuri bine selectionate se recurge la biopsie ghidata ecoendoscopic sau biopsie eco sau Computer Tomograf ghidata.

Urini hipercrome Cancerul biliar acolic scaune deschise la culoare. La examinarea clinică a bolnavului, medicul poate decela prezența unei formațiuni tumorale palpabile la nivel hipocondrului drept semn Courvoisierprezența adenopatiei supraclaviculare stângi, a hepatomegaliei și a limfadenopatiei periombilicale. Perceperea masei tumorale la efectuarea tușeului rectal este semnul apariției metastazelor la nivelul organelor pelvine. Diagnostic Diagnosticul de tumoră malignă biliară se pune pe baza simptomatologiei clinice prezentate anterior și pe baza investigațiilor paraclinice efectuate analizele generale ale sângelui, determinarea markerului CAecografia abdominală, colangiografia transhepatică, CT, RMN. Confirmarea diagnosticului de tumoră malignă biliară se poate realiza în urma efectuării biopsiei și a examenului histopatologic.

Tratamentul Alegerea tratamentului optimal depinde de o serie de factori printre care cancerul biliar bolii, posibilele efecte secundare ale procedurilor terapeutice care trebuie trecute in revista impreuna cu pacientul precum si de statusul de performanta al acestuia.

Interventia chirurgicala este principala procedura terapeutica in stadiile localizate de boala si poate varia de la o colecistectomie simpla, adica indepartarea chirurgicala doar a veziculei biliare pana la colecistectomia extinsa care cancerul biliar in indepartarea vezicii biliare impreuna cu tesut hepatic adiacent acesteia precum si a ganglionilor limfatici regionali.

cancerul biliar

In situatii selectionate, interventia chirurgicala este si mai extinsa indepartand in plus ligamentele dintre ficat si intestin  precum si ganglionii limfatici peripancreatici. In anumite situatii de boala avansata viza chirurgicala este exclusiv paleativa de ameliorare simptomatica sau de by-pass al diverselor obstacole. Radioterapia Este o procedura terapeutica folosita in cazuri selectionate, fie in scop neoadjuvant, adica inaintea unei interventii chirurgicale cu rol curativ atunci cand cancerul biliar este reducerea importanta a volumului tumoral, fie in scop adjuvant, adica postoperator, in vederea sterilizarii patului colecistic.

 • Investigatii Sus Investigatiile care evidentiaza colecistul si organele din jur pot sa ofere elemente de diagnostic si pot preciza stadiul in care se gaseste tumora.
 • Cancerul de ducte biliare: semne, simptome si diagnostic - Farmacia Ta - Farmacia Ta
 • Cancerul căii biliare principale proximale – csrb.ro
 • Los oxiuros te hacen bajar de peso
 • Sus Cancerele vezicii biliare sunt rare si aproape toate sunt adenocarcinoame.
 • Hpv treatment after hysterectomy
 • Cancerul biliar - BeHealthy

In anumite situatii, in centre inalt specializate, se practica iradiere intraoperatorie, cu o focusare mult mai buna si cu toxicitati mult mai mici asupra organelor adiacente. In situatii depasite din punct de vedere chirurgical, radioterapia poate avea rol paleativ de ameliorare simptomatica.

 • Malattie Cancerul ductului biliar Cancerul ductului biliar începe în canalele biliare, tuburile care transportă bila de la ficat până la intestinul subțire.
 • Cancer biliar - Tot ce trebuie să ştii | Cancer
 • Tot ce trebuie sa stii despre cancerul veziculei biliare
 • Negii au trecut
 • Istoricul familial de cancer al vezicii biliare sau de calculi biliari Fumatul Expunerea la substanţe cancerul biliar folosite la fabricarea cauciucurilor şi în industria textilă Expunerea la nitrozamine Vezica biliară de porţelan afecţiune caracterizată prin depunerea de calciu în pereţii veziculei biliare Chist coledocian congenital sus Cancerul veziculei biliare: diagnostic Diagnosticul de cancer al veziculei biliare se stabileşte pe baza pe baza simptomelor dacă acestea existăa istoricului medical familial şi personal al pacientului, a examenului clinic, a testelor de sânge specifice şi a investigaţiilor imagistice recomandate de medic.
 • Plasturi pentru veruci
 • Simptomele cancerului vezicii biliare

Chimioterapia ramane terapia de baza in completarea interventiei chirurgicale cu scop curativ sau ca terapie unica in stadiile avansate sau metastatice de boala. Standardul chimioterapic include un citostatic intitulat Gemcitabina la care se poate adauga o sare de platina Cisplatin.

cancerul biliar

In ciuda optiunilor standard de tratament, prognosticul unui cancer vezicular ramane rezervat. Desi este un cancer mai rar intalnit, aproape intotdeauna depistarea este intr-un stadiu avansat sau metastatic situatie in care tratamentele oncologice standard sunt cu eficienta limitata.

Cancerul biliar

Din pacate nu sunt vesti imbucuratoare nici cancerul biliar domeniul terapiilor target si nici a imunoterapiei. Studiile clinice derulate pentru acest profil terapeutic s-au dovedit dezamagitoare, cel putin in acest moment. Ramane de vazut ce cancerul biliar rezerva viitorul.