Xdr bacteria, Reîncepe războiul cu bacteria


O bacterie inteligentă Margaret Chan, director OMS La sfârşitul luidirectorul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, Margaret Chan, afirma că omenirea ar putea fi aruncată înapoi în epoca anterioară dezvoltării antibioticelor, când tuberculoza era o boală incurabilă.

Drug-resistant TB - Infectious diseases - NCLEX-RN - Khan Academy

Se ştie de mult că Mycobacterium tuberculosis poate xdr bacteria rezistentă la antibioticele folosite contra ei, iar aceasta se întâmplă în situaţiile în care tratamentul este prescris defectuos sau pacienţii îl întrerup înainte de termen. Desigur că aceste forme de tuberculoză denumite MDR-TB declanşate de tulpini multi-rezistente sunt mult mai dificil de tratat, dar totuşi nu imposibil.

Însă coşmarul medicilor pare-se că s-a întrupat în ultimii ani în bacteria care a dezvoltat rezistenţă extinsă la practic toate antibioticele existente în prezent. A intrat astfel în scenă tuberculoza XDR extins rezistentă la medicaţieo formă incurabilă care a început în prezent să apară în Africa, Asia şi Europa de Est.

xdr bacteria

Deja există xdr bacteria ţări în care tulpinile bacteriilor XDR xdr bacteria pe cale să înlocuiască formele mai blânde ale Mycobacterium tuberculosis. Este situaţia Rusiei unde numărul cazurilor de tuberculoză rezistentă la tratament s-a dublat într-un timp scurt în timp ce numărul formelor clasice nu a crescut.

xdr bacteria

România este cunoscută ca fiind, alături de Estonia, una dintre ţările Uniunii Europene cu un mare număr de cazuri de tuberculoză. Dacă forma clasică este ţinută sub control în prezent, informaţiile despre formele rezistente la tratament sunt îngrijorătoare pentru România.

xdr bacteria

Începând cu anul au fost identificate şi câteva zeci de cazuri în România în care temuta tulpină XDR a fost identificată. Centre dedicate tratamentului tuberculozei rezistente la medicaţie există la Bucureşti, în cadrul Institutului de Pneumologie, şi în localitatea Bisericani jud.

xdr bacteria

Dar apariţia cazurilor infectate încă de la începutul bolii cu tulpină cu rezistenţă extinsă la tratament este ceea ce îi îngrijorează astăzi pe cercetători. Organizaţia Mondială a Sănătăţii a recomandat în ca acţiunile de combatere a tulpinei XDR să devină prioritare.

xdr bacteria

Se pare că războiul cu bacteria a reînceput. Autor: Vlad Mixich.

xdr bacteria