HomePrimele Lecții de GO la CSRB, ținute de Petru Oancea, 4dan
= 11 martie și 24 martie 2012 =

Prima Lectie de Go la CSRB - Petru Oancea, 4 dan
 

Prima lecție de go la CSRB a fost organizată spontan, tocmai jucaseră în campionat Viorel Ichim și cu Nikita Fedul o partidă interesantă, pe marginea căreia au început comentariile celor care chibițaseră, protagoniștii au reluat-o, au comentat-o și și-au notat-o, așa că i-am propus lui Petrică să o comentăm împreună la tabla de demonstrație. Pînă să se hotărască Petrică, Nikita și Viorel au plecat, că erau grăbiți, luînd și kifu cu ei. Dar pofta de o lecție exista, așa că am căutat ce partide mai aveam de la club prin calculator, deja culese și gata de tipărit, și am găsit o partidă recentă dintre Codin și Doruș și o alta mai veche dintre Loredana și Dragoș. Lui Codin i-ar fi plăcut să i se comenteze partida, însă era ora opt seara și trebuia să plece, așa că ne-am hotărît la partida Loredanei. Chiar dacă la vremea cînd jucase partida ea avea 14 kyu, iar acum are 8kyu, totuși ea își dorea acest lucru și chiar a insistat.
Tema principală a comentariului a fost korigatachi-ul negrului (Loredana) din fuseki, pe care foarte greu l-a compensat în chuban, doar ca urmare a puterii de calcul - era în formă, făcînd zilnic probleme, în timp ce Dragoș Nicolaescu nu mai jucase de mai multă vreme. Atmosfera a fost foarte destinsă, discuțiile libere.
Lecția a durat o oră și-un sfert, de la ora 20.00 la 21.15, și, după ce s-a terminat, cu toate că ora era tîrzie, elevii i-au cerut Profesorului Petru să le acorde și un simultan, așa că lecția s-a prelungit pînă aproape de plecarea ultimului metrou.

În cea de-a doua lecție am urmărit analiza unei partide jucate de Larisa, în care tema a fost necesitatea unui plan ferm de urmărit pînă la capăt și aprecierea corectă a tempoului pentru ocuparea punctelor mari.

Începutul fiind făcut, ne-am propus să organizăm și alte lecții de go de-acum încolo. Ar fi bine, însă, ca partidele să fie recente și deja comentate de jucători, care, eventual, să-și pregătească și întrebările legate de partidă.

 
 
Lecția 1:
  Foto

Participanți

     
Iulian Lungu   2k Atari
Dan Amira   2k CSRB
Larisa Popescu   3k CSRB
Loredana Mihalcea   8k CSRB
Sorin Toma Boc   5k CSRB
Iulian Dragomir  9k CSRB
Mircea Guga 10k CSRB
Ștefan Brânză 14k CSRB
     

 
Lecția 2:

Participanți

     
Mihai Liță   2d GoVest
Cătălin Doruș   1k CSRB
Dan Amira   2k CSRB
Larisa Popescu   3k CSRB
Sorin Toma Boc   5k CSRB
Loredana Mihalcea   8k CSRB
Andi Bogaciev   5k Sănăt.
Iulian Dragomir   9k CSRB
Mircea Guga 10k CSRB
George Băluță 16k CSRB