Dezvoltarea rinitei
Clasificarea recentă a rinitelor alergice conform ghidurilor internaţionale se face în: Forme clinice evolutive: rinita alergică intermitentă: cu simptome mai puţin de 4 zile pe săptămână sau mai puţin de 4 săptămâni consecutive rinita alergică dezvoltarea rinitei mai mult de 4 zile pe săptămână şi mai mult de 4 săptămâni consecutive Forme clinice de severitate: rinita alergică uşoară: cu somn nealterat,activităţi zilnice, sportive, recreative neafectate, activităţi şcolare dezvoltarea rinitei ocupaţionale neafectate și cu absenţa simptomelor supărătoare rinita alergică moderat-severă: caracterizată prin prezenţa a una sau mai multe dintre următoarele: alterarea calităţii somnului, afectarea activităţilor zilnice, sportive, recreative și a activităţilor şcolare sau ocupaţionale și cu simptome supărătoare.

Testarea cutanată alergologică este realizată de medicul specialist alergolog și este considerată metoda standard pentru diagnosticul in vivo al sensibilizării alergice respiratorii Testarea cutanată prick la aeroalergene este o metodă de primă linie pentru detectarea hipersensibilităţii alergice IgE-mediate la aeroalergene și se poate realiza utilizând extractele alergenice stabilizate. Este o metodă de diagnostic avantajoasă din punct de vedere al costurilor, are sensibilitate mare, iar rezultatele sunt obţinute rapid.

Determinarea IgE-urilor alergen-specifice este alternativa testării cutanate alergologice la pacienţii la care testele cutanate prick sunt negative sau echivoce, în situaţiile în care testarea cutanată nu poate fi efectuată sau este contraindicată. Există o multitudine de alergene disponibile, dar ele vor fi folosite în concordanţă cu anamneza pacientului.

Determinarea IgE —urilor specifice față de componentele moleculare alergenice CRD este utilă în stabilirea sensibilizărilor alergice relevante în cazul pacienților polisensibilizați și alegerea corectă a tratamentului de desensibilizare alergen-specifică. Tratamentul rinitei alergice cuprinde mai multe componente: 1.
Tratamentul farmacologic adaptat gradului de severitate Medicamentele care pot fi utilizate în tratamentul rinitei alergice sunt: antihistaminice H1nesedative cp sau soluții glucocorticosteroizi cu administrare intranazală decongestionante cuadministrare intranazală sau dezvoltarea rinitei picături, spray-uri sau comprimate cromone cu administrare intranazală antihistaminice H1 sau combinații dintre antihistaminice și glucocorticoizi cu administrare intranazală.
