Dermatita seboreica, Ce este dermatita seboreică și cum poate fi tratată? - Articole Medicale


DS apare atat la adulti cat si la copii, cu afectare preponderenta a sexului masculin.

Dermatita seboreica la bebelusi - cu ce alta afectiune este frecvent confundata

Etiologia bolii nu este pe deplin intelesa, insa exista citati cativa factori implicati in dezvoltarea dermatitei seboreice. Aspectul histopatologic al dermatitei seboreice este similar cu cel al psoriazisului, iar uneori doar timpul clarifica exact tipul afectiunii.

Tratamentul trebuie sa fie non-agresiv, iar majoritatea pacientilor raspund la tratamentul topic care consta in: sampoane,  creme, lotiuni antifungice, dermatocorticoizi cu potenta joasa sau medie, geluri cu metronidazol.

Terapia sistemica este dermatita seboreica cazurilor severe si consta in administrarea orala de antifungice din clasa imidazolilor, isotretinoin sau corticosteroizi.

Dermatita seboreică a noului născut - Dr. Teodora Predescu, Dermatolog

Summary: Seborrheic dermatitis SD is a chronic inflammatory disease that affects more frequently the face and scalp. DS occurs in both adults and children, men are more often affected than women.

  • Dermatita seboreica Ce este dermatita seboreica?
  • Dermatita seboreica la bebelusi - cu ce alta afectiune este frecvent confundata -
  • Fata si parul sunt doua elemente al caror aspect sanatos este foarte important pentru fiecare dintre noi.
  • DERMATITA SEBOREICA - Revista Galenus
  • Aspectul estetic reprezintă, probabil, cea mai importantă preocupare a pacientului, leziunile cele mai frecvente în dermatita seboreică aflându-se la nivelul feţei și scalpului.

The etiology of the disease is not fully understood, but there are several factors involved in the development of seborrheic dermatitis. The histology of seborrheic dermatitis is similar to psoriasis, sometimes only time will tell what disease will evolve.

Dermatita seboreica

The treatment must be non-aggressive, and almost all patients can be treated successfully with topical therapy: antifungal shampoos, creams, lotions, low to medium potency topical corticosteroids, metronidazole gel. Systemic therapy is reserved for severe cases and consists of oral imidazoles, helmintox bernam or corticosteroids. Cancer sarcoma adalah seboreica DS este o dermatoza cu evolutie cronica care apare in zonele seboreice la persoane cu teren predispus.

Afecteaza in special adultul, avand incidenta maxima intre 18 si 40 ani, dar se dermatita seboreica si la nou-nascut. dermatita seboreica

Dermatita seboreica

Sexul masculin este interesat preponderent. Leziunile se localizeaza in regiunile bogate in glande sebacee: — la nivelul scalpului poate debuta sub forma unei descuamari furfuracee difuze matreata sau Pitiriazis capitis care evolueaza in timp spre aspectul tipic de placi eritemato-scuamoase ce se extind si dincolo de liziera, pe frunte, retro si periauricular, precum si in conductul auditiv, complicandu-se cu dermatita seboreica externa.

De asemenea, leziunile dermatita seboreica pot extinde latero-cervical. Mai pot fi afectate pliurile de flexie, in special cele axilare si inghinale. De asemenea, la nivelul glandului pot aparea leziuni abia perceptibile sub forma unui eritem discret insotit de o descuamare fina, ce trec frecvent neobservate.

dermatita seboreica

DS a nou-nascutului apare in primele 3 luni de viata la nivelul extremitatii cefalice, in regiunea parietala si a fontanelei anterioare, in partile mediane ale fetei, precum si la nivelul pliurilor mari. Evolutia este lenta, favorabila, cu resorbtie spontana in 1 — 2 luni.

Seboree - Mediket

Extensia si generalizarea leziunilor realizeaza o complicatie severa — eritrodermia descuamativa Leiner-Moussous. Etiopatogenia DS nu este complet elucidata.

dermatita seboreica

Se considera ca seboreea reprezinta un factor predispozant important, aflata sub influenta hormonilor androgeni si probabil determinata genetic. Desi s-au observat cazuri familiale, nu a putut fi stabilit un mod de transmitere.

Aspectul histopatologic al dermatitei seboreice nu este foarte caracteristic. La nivelul epidermului se observa usoara acantoza, hiperkeratoza, parakeratoza, spongioza, iar acumularea sebumului in stratul cornos se traduce clinic prin prezenta scuamelor grase.

Dermatita seboreica | csrb.ro

In derm apare edem si infiltrat dermatita seboreica limfocitar perivascular. Diagnosticul diferential se face cu: psoriazis uneori doar timpul clarifica tipul afectiuniidermatita de contact, otomicoza cand leziunile sunt intraauricularedermatita atopica in cazul DS infantile, insa dermatita atopica debuteaza mai tarziu, este mult mai pruriginoasa si, de cele mai multe ori, se deceleaza un istoric familial sau personal de atopiepitiriazis rozat atunci dermatita seboreica leziunile sunt extinsesindrom Sézary si eruptie postmedicamentoasa suspiciunea ultimelor doua se ridica in cazul eritrodermiei seboreice.

In ceea ce priveste evolutia si prognosticul, DS este o afectiune cronica, aceasta se tine sub control nu se vindeca si, de asemenea, sunt citate cazuri de overlap cu psoriazis.

dermatita seboreica

Tratamentul DS Datorita faptului ca DS este o afectiune cu evolutie cronica, uneori constitutionala, ea va necesita tratament de atac, continuat obligatoriu cu unul de intretinere, pe perioade lungi de timp chiar de ani de zile.

Deoarece dermatita seboreica exista un tratament etiopatogenic al acestei afectiuni, tratamentul DS se bazeaza pe inlaturarea factorilor favorizanti amintiti anterior combaterea seboreei cu o medicatie reductoare sau cu retinoizi aromatici, reducerea colonizarii cu Pityrosporum ovale cu ajutorul medicatiei antifungice, combaterea stressului prin dermatita seboreica sau anxiolitice, tratarea adecvata  a  afectiunilor dermatita seboreica si neurologice.

Piele cu roșeață și scuame

Dieta trebuie sa fie echilibrata, cu continut corespunzator de zinc si fara alcool. In ceea ce priveste climatul, evitarea umiditatii excesive si expunerea la soare in timpul verii au efect favorabil asupra leziunilor pielii glabre, in special. Este importanta, de asemenea, evitarea folosirii cosmeticelor grase care modifica natura lipidelor de suprafata si echilibrul florei cutanate. Seboreea se va controla prin spalarea pielii glabre cu sapun moale, nealcalin ex. In esenta, tratamentul DS combina dermatita seboreica antifungica cu actiune asupra Pityrosporum ovale, medicatia reductoare, keratolitica si antiinflamatoare.

In majoritatea cazurilor este suficient tratamentul local.

  1. Bioderma Romania | Piele cu roșeață și scuame
  2. Prevenirea copiilor viermi viermi
  3. dermatita seboreica | csrb.ro
  4. Despre dermatita seboreica - Dr. Corina Pop, Medic Specialist in Dermatologie
  5. Ce este dermatita seboreică și cum poate fi tratată? - Articole Medicale

Totusi pentru formele severe, generalizate, rezistente, este necesara asocierea unui tratament sistemic. In ceea ce priveste tratamentul local, trebuie sa se tina cont de faptul ca DS nu tolereaza excipientii grasi.

Dermatita seboreica – ce este si cum o tratam

De aceea se vor folosi preparate sub forma de sampoane, lotiuni sau spray-uri pentru pielea capului si sub forma de crema, lotiuni sau spray-uri pentru pielea glabra. Tratamentul antifungic S-a observat ca actiunea cea mai eficienta impotriva Pityrosporum ovale o au derivatii imidazolici si in special ketoconazolul si bifonazolul.

De asemenea rezultate favorabile ofera si unele antifungice neimidazolice ca ciclopiroxolamina si pirocton-olamina. S-a demonstrat ca persista in concentratie ridicata dermatita seboreica keratina stratului cornos si a firului de par.

dermatita seboreica

Actiunea sa antifungica este determinata de inhibarea specifica a sintezei ergosterolului, principalul sterol al membranei fungice, indispensabil cresterii celulare si stabilitatii membranare. De asemenea, prezinta un efect antiinflamator prin scaderea sintezei leucotrienei B4, ca urmare a inhibarii lipooxigenazei.

Se mentine 5 minute inainte de clatire.