dragonul de jad
Dragonul de Jad * Finala Mică * 23 martie 2013

Sîmbătă 23 martie a avut loc Finala Mică a trofeului „Dragonul de Jad” (nivel kyu) între Florin Laurenţiu din Braşov (CS Tengen) şi Cristian Zamfirache din Bucureşti (CS Atari). Timp de gîndire: 60 de min, byo-yomi 15 mutari / 10 min; komi 6,5. Arbitru: Dan Amira. Cele trei partide au fost urmărite pe KGS (în Camera Română) de numeroşi spectatori..

În prima partidă, Florin a aplicat un joseki mai rar folosit, în care omiterea capturii unei piese (esenţială) de către Cristian i-a adus un mic avantaj. În continuare, dovedind putere de calcul si de concentrare, şi-a mărit constant acest avantaj, Cristian cedînd înainte de yose.

În cea de-a doua partidă, la acelaşi joseki folosit de Florin, Cristian capturează piesa cu pricina şi menţine jocul în echilibru, balanţa înclinînd uşor cînd în favoarea Albului, cînd în favoarea Negrului.

Partida a fost urmărită prin cameră de luat vederi de către 12 spectatori, aflaţi în celelalte săli de joc ale clubului, iar Dan Vîtcă, deţinătorul „Dragonului de Jad”, a asigurat comentariile live. Pronosticurile la această a doua partidă au fost egal împărţite între cei doi combatanţi, abia în final confirmîndu-se victoria lui Cristian Zamfirache, la doar jumătate de punct. Scor egal, 1-1, se va juca şi cea de-a treia partidă!

Partida a treia, decisivă, a fost abordată simplu, cu multă precauţie, de către fiecare combatant, fără combinaţii care să ducă la complicaţii neprevăzute. Bătălia pentru centru a început devreme şi a fost hotărîtoare pentru cîştigarea partidei. Cristian Zamfirache a strîns pentru finalul partidei un avantaj de 4,5 puncte.
Felicitări ambilor jucători pentru acest spectacol de go deosebit!

prima partidă